Прича о КК Студент

Бајина Башта, мали град на западу Србије, уз прелепу, бистру и хладну Дрину, осим неоспорне лепоте окружења и бројних туристичких атракција, одувек је гајила љубав према спорту генерално, а мозда највише према игри под обручевима, кошарци. Увек се у Бајиној Башти играла одлична кошарка. Терени спортског центра “Браћа Милутиновић” су стално били пуни. С почетком првих сунчаних дана, у априлу, па све до краја септембра, увек се тражило место више за екипу, те се “може четврта?” или чак “може пета?” врло често чуло са саме ивице терена. Нису људи уживали само на терену, већ су неке од сјајних потеза и лепоте игре у целини, пратили и са трибина, које су редовно биле пуне, можда чак и пуније него на осталим спортовима (иако звучи мало пристрасно, тако је). Бајина Башта је заволела кошарку и гајила је ту љубав одувек.

Било је ту сјајних појединаца, који су своје умеће доказали на теренима кошаркашких лига целе Србије, окружења, па цак и Европе и тиме у најбољем могућем светлу презентовали Бајину Башту и оно што она има да понуди у кошаркаском смислу. Управо су ти “баскеташи” били пионири професионалне кошарке ове лепе варошице.

Такав један заљубљеник и сам кошаркаш, био је Мићо Марковић, у чаршији и на теренима познатији као Лиле. Лиле је био један од главних покретача у оснивању првог професионалног кошаркашког клуба у Бајиној Башти, КК Студента. Марковић, као иницијатор целог пројекта се повлачи из целокупног процеса и на место првог председника клуба долази Арсић, предузетник из Бајине Баште, те клуб званично почиње са радом 2004.године.

За тренера прве генерације КК Студента бива постављен Петар Ракић. Такође, један од идејних твораца целе ове кошаркашке приче, Ракић је у млађим данима пролазио кроз селекције аматерских клубова који су тада постојали у Бајиној Башти, те је добио прилику да своје кошаркашко знање, скупљано годинама, покаже као стратег.

Клуб је такмичење почео у “бетон” лиги. У ростеру прве генерације КК Студента нашли су се домаћи, млади играчи, локалци, који су желели да својом игром и неоспорним талентом, помогну да клуб стане на ноге и крене да функционише као озбиљна институција.

У периоду након оснивања, КК Студент је функционисао само са млађим категоријама. Већ прве сезоне, ови момци постају јуниорски шампиони и тада се, између осталих, истичу имена попут Михаила Селаковића, Милутина Станића (садашњег тренера првог тима), Србољуба Атанасијевића, али и остатка екипе која је показивала да је на помолу сјајна генерација младих кошаркаша. Михаило Селаковић, као један од носиоца игре у том периоду, касније је био члан ОКК Београд, који је играо у Суперлиги Србије, да би га одличне игре одвеле у Мега Визуру, КК Вршац, а потом и у иностранство, где је наступао у Белгијској лиги за КК Wevelgem Kortrijk, те у Француској за КК Mosson Montpellier.

Осим сјајне генерације момака из јуниорске селекције, кадети КК Студента су такодје показивали велики потенцијал. Ту је поникао један од кључних играча КК Студента данас, Васо Кремић, а треба поменути Воју Гавриловића и Данка Јовашевића. Ови млади кошаркаши су имали сјајне резултате у категорији кадета, чиме су показали да је будућност КК Студента сигурна.

Након што су постали јуниорски прваци, КК Студент формира сениорску екипу, чију окосницу чине управо играчи из ове генерације. Прикључују се и неки старији, искусни кошаркаши, а касније и неколицина играча са стране. Опет се квалитетан рад и прави потези управе кулба показују на терену, због чега КК Студент већ две године након оснивања сјајним играма успева да избори пласман у Другу српску лигу. Осим већ поменутих кошаркаша из шампионске јуниорске селекције, треба поменути и Гарија, Петра Марковића, Зорана Јовановића (садашњег спортског директора клуба), те Јагоша Кремића, још једног сјајног младог играча из погона КК Студента, који је касније наступао за КК Слобода из Ужица, КК Беовук из Београда, а тренутно игра у Шпанији.

Наредне године у другој српској лиги, поред великих искушења и пре свега такмичења на изузетно високом нивоу против неких веома озбиљних кандидата за улазак у виши ранг, тим КК Студента, иако веома млад, показује озбиљну зрелост и успева да опстане у овом рангу такмичења.
Уз пар појачања, која су се савршено уклопила у већ постојећу концепцију, КК Студент успева да одигра још једну брилијантну сезону и те одличне игре бивају награђене промоцијом у Прву српску лигу 2008.године.

Клуб наставља да расте и јача, те се управном одбору прикључује и Драган Селаковић. На његов наговор, као први стратег тима бива представљен Драган Панић. Како су апетити клуба расли, тако су и повлачили адекватне трансфер потезе. Поред неколико појачања са стране, у КК Студент долазе Филип Пајевић и Никола Чолић, два сјајна аса бајнобаштанске кошарке, како би својим искуством помогли да клуб опстане у лиги и настави са успесима и напредовањем. Играчки ЦВ ова два момка је заиста импресиван. Примера ради, Пајевић је наступао у Првој лиги БиХ, затим у Чачанској Слободи, на веома високом такмичарском нивоу, а непосредно пред повратак у Бајину Башту је играо на Кипру. Ниста слабији педигре није имао ни Никола Чолић (касније тренер млађих селекција КК Студент). Овај сјајни бек је са великим успехом наступао за КК Билећа и КК Братунац.

У наредним годинама, КК Студент успева да направи фузију са КК Ролинг и КК Тара, оба са одличним школама кошарке и изузетним радом са млађим категоријама. Тренер омладинаца у КК Ролинг је био Никола Чолић, а у КК Тара Милутин Станић који се такође придружује тадашњој екипи КК Студент. Рад са младим селекцијама постаје несто што краси овај клуб и по чему постаје познат, а у прилог овој тврдњи иде и то да су изданци ове школе, Чедо Матић, Урош Гавриловић и Вукајловић, данас носиоци игре у КК Слобода из Ужица.

Данас је КК Студент прилично стабилна институција, са високо постављеним циљевима. Такмичи се у Првој мушкој регионалној лиги (група запад), некадашњој Првој лиги Србије, те уз пар повратника у клуб, покушава да избори пласман у виши ранг. На месту председника клуба налази се Милош Чолић, дипломирани професор физичког васпитања и спорта, док функцију спортског директора обавља Зоран Јовановић, предузетник из Бајине Баште. У управном одбору КК Студент седе Михаило Селаковић, Марко Илић, Дарко Миливојевић и Марко Јовановић. Тренер првог тима је Милутин Станић, дипломирани професор физичког васпитања и спорта, а на месту његовог помоћника се налази Јован Арсеновић. Селекцију пионира води Бранко Петронијевић.

Младо, амбициозно руководство КК Студента има тенденцију да настави са дугогодишњим квалитетним радом, а поред тога и да га унапреди. Иако и даље веома млад, клуб је за кратко време постигао доста, а као и до сада и даље жели да представља Бајину Башту као прави кошаркашки град, који сваке године успе да избаци неколицину врхунских талената. Будућност кошарке у Бајиној Башти је са КК Студентом сасвим сигурна.